De gratie Gods

Gratie Gods

Een onderwerp dat regelmatig voorbij komt in de Telegram groepen over en van autonome mensen, is de gratie Gods.
In 2022 heeft iemand, via een WOO verzoek, navraag gedaan naar de historie van de tekst “bij de gratie Gods”. Deze aanhef is opgenomen in wetsartikelen.

Op zich al merkwaardig dat iemand hier een WOO verzoek voor indient. WOO verzoeken zijn bedoeld om informatie op te vragen die gebruikt is om tot een besluit te komen te komen en niet om algemene informatie op te vragen.
Meer informatie over WOO verzoeken kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.
Maar de vraag is als een WOO verzoek beschouwd en ook zo behandeld, en de vraagsteller heeft antwoord gekregen.

Er is geen document waarin dit vastgelegd is, het heeft een Bijbelse historie. Voor de autonomen reden om de conclusie te trekken dat wetten niet rechtsgeldig zijn. Er is immers geen document waarin deze tekst beschreven is.

U heeft recht op informatie van de overheid. Over hoe de overheid handelt, waarom en hoe een besluit is genomen. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). Wilt u informatie inzien? Dan kunt u een Woo-verzoek indienen bij de overheidsorganisatie waar u die informatie van wilt.

Uiteraard is het onzin dat wetten daarom niet geldig zijn. Het betreft een inleidende tekst, die geen onderdeel is van de wettekst zelf. Bovendien, als dit al het geval zou zijn, dan was er al lang een rechtsgeleerde geweest die dit ontdekt had en aanhangig gemaakt zou hebben.
Het volledig antwoord op het WOO verzoek kun je hier lezen.

2 gedachten over “De gratie Gods

  1. K.O. Aben schreef:

    Goede site Guus ;-). Erg nuttig en uitgebreid! 😉 1 zinsverbetering voor deze tekst: er staat ‘WOO verzoeken zien bedoeld’ en dit moet zijn ‘WOO verzoeken zijn bedoeld’. Succes verder! 😉

    1. Guus Disselkoen schreef:

      Bedankt voor het compliment. En bedankt voor het melden van de fout. Ik heb het inmiddels aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemeen

Vorige artikel

Bevoegdheden en mandaten
Autonoom

Volgende artikel

Autonomen en de Zorgverzekering