Wie verdient er aan de autonomen en op welke manier genereren ze inkomsten?

Wat opvalt is, dat er heel veel materiaal vrijelijk gedeeld wordt via de Telegram groepen. Het materiaal waar ik op doel zijn voorbeeldbrieven en informatie over het omgaan met deurwaarders en overheidsinstanties. Materiaal om autonoom te worden is in veel gevallen ook vrij te verkrijgen, maar in een aantal gevallen moet er ook voor bepaalde documenten betaald worden. Daarnaast worden er nog allerlei betaalde diensten aangeboden rondom het autonoom worden.
Je moet hierbij denken aan cursussen, workshops, lezingen en invulhulp bij het invullen van de documenten. Er wordt zelf een compleet totaalpakket aangeboden om autonoom te worden. En wil je dit voor het hele gezin, kun je zelfs korting krijgen.

Ik zal proberen hier een overzicht te geven van een aantal aanbieders en wat er aangeboden wordt.

Je vindt hier geen links naar de betreffende websites. Ik wil ze niet helpen hun omzet te vergroten, of mensen helpen hun geld kwijt te raken aan waardeloze producten.

Hoge Raad van de Kinderen

Biedt aan aantal producten aan waaronder:

  • Diplomatieke paspoorten
  • Documenten
  • Invul hulp
  • Etiketten
  • Stickers

De naam op de site, Vincent Zegel, is een pseudoniem.

Het bewuste pad

Het bewuste pad is een site van Mascha Roedelof.
In eerste opzicht lijkt de site zich niet te richten op autonomie.  Dat veranderd echter al snel als je de site bezoekt en bekijkt welke onderwerpen er besproken worden. Er wordt vooral informatie aangeboden over het handelen bij tal van zaken waar autonomen mee te maken krijgen.
Er worden geen producten of diensten aangeboden. Er is wel een mogelijkheid om te doneren.

Bossmaker

Bossmaker is van Ronald Heister, een niet geheel onbekende oplichter en charlatan. Ook bij autonomen klopt Ronald graag het geld uit de zak. Voor €550 bood hij een totaalpakket aan om autonoom te worden.
Momenteel is er op de site niet veel meer terug te vinden en wordt er alleen wat algemene informatie aangeboden op de site.

Er wordt voor €138 per jaar een “membership” aangeboden. Als je lid bent heb je 24/7 onder andere toegang tot de Bossmaker community, cursussen, documenten en niet te vergeten een diplomatiek paspoort.

Autonoom Totaal

Autonoom Totaal is van Jeannette Lohuis, of Jeannette vdf Lohuis, zoals ze het zelf graag schrijft.
Op de website worden tal van zaken en diensten aangeboden. Zo koop je er een doe het zelf pakket voor kinderen onder de 18 jaar, een zelfstudie, tal van documenten, invulhulp bij de documenten. Verder kun je er ook een ambassadebordje aanschaffen. Het diplomatieke paspoort is uit het assortiment verdwenen i.v.m. problemen met de drukker. Als klap op de vuurpijl is er het totaalpakket waarbij je voor slechts €259 per persoon volledig autonoom wordt. Inclusief ambassadebordje. Voor gezinnen is er korting, even een mailtje sturen voor een aanbod op maat.

Bij de site horen ook een paar Telegram groepen. Ter ondersteuning. Er is een beginnersgroep. Voor mensen die nog niets gekocht hebben bij Jeannette, maar wel bezig zijn om autonoom te worden. De gevorderden groep. Voor degene die een pakket bij Jeannette aangeschaft hebben. En een ondernemersgroep.

Sinds kort is er een tweede beginnersgroep bij gekomen. Deze moet als een soort buffer en filter dienen voor de echte beginnersgroep. Na aandacht in de media kwamen er wat te veel mensen op de groep af waar Jeannette niet zo blij mee was.

Opmerkelijk detail: Autonoom is per 1 juni 2023 uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar de website is nog steeds actief en is zelfs onlangs vernieuwd.

Wellstanding men

Op de site worden o.a. workshops aangeboden. Ook zijn er documenten te vinden m.b.t. het zichzelf autonoom te verklaren. Verder is er nog een webshop waar een aantal artikelen aangeboden worden. Je kunt er je diplomatieke paspoort en ambassadebordje bestellen. Tot slot is er nog een Telegram groep voor ondersteuning.

Burgerfront

Op de site van Burgerfront wordt onder andere een cursus basisrecht aangeboden. Daarnaast worden er diverse juridische toolkits en boeken aangeboden. Voor een aantal andere producten wordt er doorgelinkt naar andere websites. Zo worden daar starterspakketten aangeboden van €169,00 en €189,00. Ook valt er een persoonlijk consult te boeken à €35,00 per 20 minuten. Tot slot worden er ook nog eigen rijbewijzen aangeboden onder de naam “Mijn Rijbewijs”. Voor €39,95 een koopje voor iets waar je niets aan hebt.

Vrijheidsrechten

De website is op dit moment niet beschikbaar i.v.m. technische problemen.

Ik word Autonoom

Volgens mij bestaat de website nog niet zo heel lang. Er is vrij weinig informatie te vinden en er wordt alleen een (besloten) lezing aangeboden waarvan alleen een datum genoemd wordt, geen locatie. Die volgt via de mail. Aanmelden alleen mogelijk per e-mail. Er worden geen kosten vermeld.

De Levende Gemeenschap

De Levende Gemeenschap is een website van Isabelle Lambrecht en biedt diverse producten aan, o.a. zekerheidsstellingsovereenkomst, LLC, stickers, stempels, cursussen en een opleiding in meerdere modules.

Word Mens Nu

De website biedt een lidmaatschap aan à €89 per jaar. Als lid heb je toegang tot al hun content, zoals voorbeeldbrieven en nog wat informatie in de vorm van instructievideo’s en interviews. Daarnaast ontvang je op cursussen en opleidingen. Die worden via de webshop verkocht.
In de webshop worden een beperkt aantal producten aangeboden, een rijbewijs, een starterspakket en privé consulten.

Vrijekees

Biedt lezingen en (online) cursussen aan, Het bijwonen van een lezing kost €15, het volgen van de online basiscursus €95. De agenda loopt tot en met juli 2023. Een nieuwe basiscursus is in de maak en wordt eind september verwacht.

Freeman Society

Website van Eike Muller, die ook het gelijknamige Telegram kanaal opgezet heeft. Biedt diverse diensten en producten aan. Totaalpakket om vrij mens te worden koop je al voor €299. Deelt ook heel veel documenten die kosteloos gebruikt mogen worden. Zit ook achter de website ‘Heeft de Staat Mandaat’.

The Butterfly Tribe

Opgezet door Robin van de Vliet. Heeft ook een Telegram groep, Tribe Network, maakt vooral TikTok filmpjes over Autonoom en Crypto valuta. Sinds kort actief op telegram met een eigen groep. Claimt een soort community\netwerk te zijn voor like-minded mensen, maar dat geldt uiteraard alleen als je betaalt. Wil je meer informatie, dan kun je een telefoongesprek van 15 minuten boeken. De link om dat te doen werkt alleen (nog) niet. Er is ook een webshop, genaamd Tribe Shop, die ineens niet meer werkt. Dat is jammer, want voorheen kon je een consult boeken à €250.